BURSA
Koza Han
Ağaçların gölgesindeki bahçesi, tarihi dokusu ve huzur kokan atmosferi ile Bursa'nın en özel yerlerinden biridir Bursa Koza Han. Geniş dikdörtgen bir avlunun çevresinde iki katlı bir handır. Sultan II. Beyazıd tarafından dönemin en iyi mimarlarından biri olan Abdül ula bin Pulat Şaha 1491 yılında, İstanbul`'daki eserlerine vakıf olarak yapılmıştır. Bursa Koza Han'da her yanı ıhlamur ve kahve kokusu kaplar, ipeğin zarafeti göz kamaştırır ve tarihi ele geçirir sizi adım attığınız anda. Avlusundaki sıra sıra dizilmiş mağazalarda ipek kumaşlar, ipek eşarplar, sanatsal ürünler, ev tekstili ve çeyiz ürünleri ile hediyelik eşyalar satılır. Hepsi birbirinden renkli, özel ve göz alıcıdır. Güneşin başka aydınlattığı Koza Han'ın avlusu fotoğraf sanatçılarını vazgeçilmezidir. Bursa'ya daha yakından dokunmak, tarihin tozlu sayfalarına aralamak ve huzurlu bir zaman dilimi geçirmek istiyorsanız geçmiş ile gelecek arasındaki, zaman kavramını unutturan Koza Han'ın avlusunda kahvenizi yudumlayıp, etrafı izlemeden dönmeyin.
Ulu Camii
Bursa'nın simgelerinden biridir ihtişamlı duruşuyla kendine hayran bırakan, tarih kokan her köşesi ile kendine bağlayan Bursa Ulu Camii. Bursa'nın kalbinin attığı bu cami, Osmanlı Devleti 'nin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezid tarafından mimar Ali Neccar 'a 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır. Avlusu, çevresi, mimarisi, huzur kokan atmosferi ile bambaşka bir boyuta götürür sizi, olduğunuz andan çok uzaklara dalıp gidersiniz bu görkemli caminin havasını soludukça. Evliya Çelebi'nin ifadesi ile Bursa'nın Ayasofyası'dır Ulu Camii. Bursa'nın ruhuna dokunmak, onu tam anlamıyla yaşamak ve hissetmek istiyorsanız Ulu Camii ilk duraklarınızdan biri olmalı.
Yeşil Türbe
Zaman ve mekan kavramını unutmak, hiçbir şey düşünmeden sadece o anı yaşamak istiyorsanız, Bursa'daki, hatta belki de Türkiye'deki en doğru adreslerden biridir Yeşil Türbe. Turkuazdan maviye dönen türbenin rengi çeler önce gönlünüzü, sonra mimarisini yakından gördükçe çıkmak istemezsiniz içinden ve yere kadar sarkan dalları ile üstünüze yemyeşil bir gölge olan çınar ağacı son vuruşu yapar ve sizi kalben buraya ebediyen bağlar. Yüzyıllık ağaçların gölgelediği bahçesi, eşsiz mimarisi ve mistik atmosferi ile ziyaret edenleri büyüler Yeşil Türbe ve şehrin her yerinden görünür. 1421 yılında Yıldırım Bayezid'in oğlu Sultan Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan Yeşil Türbe'nin mimari Hacı İvaz Paşa'dır. I. Mehmet Çelebi türbeyi yaptırdıktan 40 gün sonra vefat etmiştir. Osmanlı mimarisinde tüm duvarlarının çini ile kaplı olduğu tek türbe Yeşil Türbe'dir. Her şeyi bir kenara bırakın, türbenin avlusundaki banklardan birine oturun, rüzgarın sesini dinleyin ve o huzurlu havayı soluyun. Sıfırlandığınızı, tüm hücrelerinizin yenilendiğinizi hissedeceksiniz.
Çekirge
Bursa'nın en eski semtlerinden biridir. Osmanlı döneminde o bölgede yaşanan bir çekirge istilası sonucu da bu bölgeye bu ismin verildiği bir rivayettir. 3-4 katlı bahçe içinde evlerin yan yana dizildiği, göğe kadar uzanan ağaçların yolları gölgelediği, eşsiz bir şehir manzarasına sahip olan bir semttir Çekirge. Karagöz ve Hacivat'ın mezarları bu semtte yer almaktadır. Armutlu Meydanı diye de adlandırılan küçük ve sevimli bir meydanı vardır. Şehrin güzelliklerine tepeden bakmak ve ruhunuzu dinlendirmek istiyorsanız, Çekirge yeşilin büyüsündeki sokakları ile bekliyor sizleri.
Emir Sultan Türbesi ve Camii
Türbelerin, camilerin, tarihi eserlerin gölgesinde bir şehir olan Yeşil Bursa'daki önemli yerlerden biri de Emir Sultan Camii ve Emir Sultan Türbesi'dir. 1366 – 1429 yılları arasında Yıldırım Bayezid'ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına, Çelebi Sultan Mehmed'in hükümdarlığı sırasında inşa ettirilmiştir. Çınar ve selvi ağaçlarının gölgelediği bir avlusu ve avlusundan eşsiz bir manzarası vardır türbenin. Türbenin hemen altında Emirsultan Mezarlığı yer alır. Cami sekizgen kasnak üzerine oturan tek kubbeye sahiptir ve mihrabı da, 17. yüzyılda İznik çinileriyle yaptırılmıştır. Cami ve türbeyi ziyaret ettikten sonra çevredeki hediyelik eşya satan tezgahlardan alışveriş yapabilir ya da hemen yakınındaki çay bahçesinde günün yorgunluğunu atmak ve şehri izlemek için mola verebilirsiniz.
Cumalıkızık
Bursa Cumalıkızık Köyü dağın yamaçlarında yer alıyor, sırlarını saklayan, kapalı bir köy havası seziyorsunuz sokaklarını gezerken. Sokakları da oldukça dar, birbiri ile iç içe bulunuyor, Cumalıkızık evleri neredeyse birbirlerine dayanıyorlar.
Bursa Cumalıkızık Köyü'nde kimi evlerde restore çalışmaları yapılmış, bu nedenle de doğası bozulmamış ve oldukça otantik bir havaya sahip. Az buz da değil, yaklaşık 200 adet ev var ve müthiş bir atmosfere sahip.Rivayete göre Osmanlı'nın ilk zamanlarında Yıldızhanoğlu Kızık boyu iskân edilmiş. Yakın çevrede adı "kızık" ile biten altı - yedi köyle aynı tarihi paylaşıyor. Eski zamanlarda kestanecilikle geçinirlermiş. Günümüzde ise bütün ağaçlar kurumuş. Türkiye'de ahududu yetiştirilen tek yer burası.
etikerler: özentur, turizm, kapadokya turu, efes turu, bursa turu, istanbul turu, izmir turu, nevşehir turu, gezi, tatil, holiday, tur, özel turlar